Грудне молоко – ідеальна їжа для новонародженого – натуральна, стерильна, тепла.

          Ця їжа – легко засвоюється і повноцінно використовується організмом дитини, – захищає малюка від різних інфекцій, алергій, сприяє формуванню власної системи імунітету; забезпечує ріст і розвиток немовляти, сприяє інтелектуальному та пізнавальному розвитку;  допомагає запобігти неплановій вагітності після пологів, захищає здоров’я матері – сприяє нормальному перебігу після полового періоду, здійснює профілактику виникнення мастопатій, пухлин молочних залоз, матки та яєчників.

          Перше прикладання малюка до грудей потрібно проводити в пологовому залі перші 30 хв. після народження.

          Тривале годування материнським молоком одна з найголовніших умов, яка забезпечує розвиток і здоров’я малюка не тільки протягом пршого року, але й наступні періоди життя. Щоб забезпечити тривале і успішне грудне вигодовування, потрібно дотримуватися наступних правил:

  1. Годуйте дитину за вимогою.
  2. Не уникайте нічного вигодовування.
  3. Грудне вигодовування має відбуватися в спокійній атмосфері.
  4. Тривалість кожного годування, як правило складає 15 – 20 хв., здорова дитина, яка отримує достатню кількість молока не потребує додаткового споживання води, відварів.

Оптимальним вважається виняткове грудне вигодовування дитини впродовж перших 6 міс. (вона отримує лише грудне молоко і ніякої чужорідної їжі, навіть води).

Адже при достатньому об’ємі лактації, раціональному харчуванні жінки материнське молоко повністю забезпечує фізіологічні потреби перших 6 міс. життя.