Синдром подразненого кишківника та роль FODMAP -дієти при цьому захворюванні

Синдром подразненого кишківника (СПК)- це один із найчастіших функціональних розладів гастроентерологічного тракту, що не пов’язаний з органічним ураженням кишківника, та є дуже частим діагнозом  в гастроентерологічній практиці. Проявляється адомінальним болем ,що часто асоціюється із актом дефекації або із змінами консистенції калу ( закреп, діарея або їх чергування), метеоризмом, відчуттям неповного випорожнення . Частота захворювання більша в жінок, ніж в чоловіків, та частіше в хворих молодого віку.

Чинниками, які призводять до СПК є – мікрозапалення в кишечній стінці і порушення якісного складу мікрофлори ,шар кишечника змінює свою рухливість, стає гіперактивним, або з’являється спазм. Підвищується чутливість нервових рецепторів, які містяться в його стінці. Але головною задачею лікаря являється обстеження хворого та виключення органічної патології кишківника.

При підтвердженні діагнозу СПК в процесі лікування здійснюється комплекс заходів , направлених на полегшення симптомів , особливо болю в животі та розладів дефекації, зміна способу життя та дієта повинні бути першочерговими  Хворий повинен вести «Щоденник харчування» для визначення продуктів, які можуть викликати симптоми. Багатьма дослідженнями доведена ефективність low-FODMAP дієти. «FODMAP» – це абревіатура, що означає: ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли. Дієта з низьким вмістом FODMAP, була розроблена австралійськими дослідниками в 2005 році і направлена на зменшення симптомів СПК шляхом видалення з раціону певних вуглеводів, які мають низьку молекулярну масу, та за допомогою осмотичного ефекту, збільшують водний вміст тонкого кишечника, і враховуючи, що вони легко ферментуються бактеріями, збільшують продукцію газу в просвіті кишки. Наслідком цього є – розтягнення стінок кишечника, яке провокує біль і дискомфорт. Продукти з великим вмістом FODMAP  містять фруктозу( яблука, груші, мед, виноград ), лактозу( молочні продукти), фруктани,галактани( ячмінь, бобові, горіхи, часник, цибуля тощо), поліоли( сорбіт, маніт, гриби, кісточкові плоди ) Дієта є рекомендованою на певний період лікування до зникнення симптомів, та не являється обмежувальною.

Лікар-гастроентеролог

Каплуновська Юлія Миколаївна

КП «3-я міська клінічна поліклініка» Полтавської Міської Ради.